Moottorikelkan hankinta mielessä? Huomioi nämä 5 asiaa

Moottorikelkan hankinta mielessä? Huomioi nämä 5 asiaa

Lumiset maisemat houkuttelevat erilaisia kelkkailijoita liikenteeseen. Jos olet suunnitellut tänä talvena hankkivasi jonkun potkukelkkaa vauhdikkaamman menopelin, kuten moottorikelkan, tulit oikeaan paikkaan. Kokosimme 5 asiaa, jotka usein askarruttavat aloittelevan kelkkailijan mieltä, ja jotka kannattaa ottaa huomioon moottorikelkan ostoa suunnitellessasi.

 

Millaiseen käyttöön kelkka tulee?

Moottorikelkan hankintaa kannattaa lähteä suunnittelemaan kelkan käyttötarkoituksen kautta. Ajetaanko kelkalla vain huviajelua reiteillä vai tulisiko sen selviytyä myös reittien ulkopuolella syvissäkin lumissa? Käytetäänkö kelkkaa yksin vai perheen kanssa? Tuleeko kelkan soveltua työkäyttöön, kuten latujen tekemiseen? Nämä kaikki asiat vaikuttavat moottorikelkan ja sen ominaisuuksien valintaan.

Moottorikelkat voidaan jakaa viiteen kategoriaan:

1. urheilu- eli sport-kelkat, (esim. Lynx Rave 850 tai Ski-Doo MX Z)
2. crossover-kelkat, (esim. Lynx Xterrain -mallit)
3. syvän lumen kelkat (esim. Ski-Doo Freeride tai Lynx Shredder -mallit)
4. matkailu- eli touring-kelkat (esim. Lynx Commander) ja
5. työkelkat (esim. Lynx Ranger -mallisto).

Urheilukelkoissa korostuvat kelkan suorituskyky ja ajo-ominaisuudet reitillä. Crossover-malli taas on moottorikelkkojen citymaasturi, sillä se on kaikista monipuolisin kelkka. Se on suunniteltu niin pienemmille retkille kuin pidemmänkin matkan ajoon. Syvän lumen kelkat nimensä mukaisesti soveltuvat parhaiten syvässä lumessa ja reittien ulkopuolella ajamiseen niiden todella karkean telamaton ja kapean suksien raidevälin vuoksi.

Touring-mallin kelkka on parhaimmillaan pitkillä matkoilla yksin tai perheen kanssa. Kelkkaan saa kätevästi matkatavaroita mukaan ja sen perässä voidaan vetää esimerkiksi ahkiota. Työkelkoissa, toisin kuin muissa kelkoissa, on kaksi vaihdetta eteenpäin ja peruutusvaihde. Ykkösvaihe on ns. työvaihe eli hitaan ajon vaihe, joka on tarkoitettu esimerkiksi latukoneen tai muun raskaan kaluston vetämiseen. Työkelkoille ominaista on pitkä ja leveä telamatto, joka maksimoi pidon ja kantavuuden syvässäkin lumessa.

 

Kaksi- vai nelitahtimoottori?

Aiemmin suurin osa moottorikelkoista oli varustettu 2-tahtimoottorilla, mutta nykyään 4-tahtimoottori on nostanut reippaasti päätään ja erityisesti matka- ja työkäyttöisissä kelkoissa 4-tahtimoottori on parempi vaihtoehto. Ero näiden moottoreiden välillä näkyy lähinnä rakenteessa ja polttoaineen kulutuksessa. 2-tahtimoottorit yleensä kuluttavat polttoainetta hieman enemmän kuin 4-tahtimoottorit, mutta nekin ovat nykypäivänä kehittyneet huimasti. 2-tahtikelkka on myös hieman kevyempi, mikä tekee siitä täydellisen hupi- ja reittiajoon. 4-tahtimoottorilla varustetut kelkat ovat mainioita pidemmän matkan ajoon sekä työ-/safarikäyttöön. 4-tahtimoottori ei myöskään savuta niin paljoa kuin 2-tahtimoottorit, vaikka 2-tahtimoottoritkin nykyään ovat vähentäneet savuttamista huomattavasti.

 

Kuinka paljon moottorikelkat maksavat?

Moottorikelkan hintaan vaikuttavat kelkan ikä, valmistaja ja lisävarusteet. Uusien moottorikelkkojen hinnat pyörivät noin 4 000 – 25 000 € akselilla. Halvimmat uudet moottorikelkat ovat yleensä lasten kelkkoja, joilla perheen pienimmät pääsevät näppärästi harrastukseen kiinni. Kalleimmat kelkat ovat taas suunniteltu erityisen haastaviin oloihin tai työkäyttöön. Lisäksi tulee ottaa huomioon polttoainekustannukset, vakuutusmaksut, huollot ja korjaukset.

“Monet kelkat myydään nykyään rahoituksella, koska kulut rahoituksissa ovat maltilliset ja kuukausierät saadaan kaikkien kukkaroille sopivaksi. Oman moottorikelkan saa siis nopeastikin käyttöön”, kertoo Marinen BRP myyntipäällikkö Mikko Kyröläinen.

 

Millaiset vakuutukset tarvitset?

Moottorikelkkaan pakollisena vakuutuksena on otettava liikennevakuutus. Se kattaa kuljettajan ja kyydissä olevan henkilövahingot sekä syyttömälle vastapuolelle aiheutetut omaisuus- ja henkilövahingot. Omaa moottorikelkkaasi liikennevakuutus ei kuitenkaan kata, joten kannattaakin pohtia kaskovakuutuksen ottamista erikseen kelkkaan. Tällöin mahdolliset ilkivalta- ja varkaustapaukset, eläinkolarit sekä törmäys- ja reitiltä suistumisonnettomuudet sisältyvät myös vakuutuksen piiriin. Vakuutusten hinnat vaihtelevat niiden laajuuden mukaan, mutta yleensä työkelkan vakuutukset ovat hupiajeluun tarkoitettua kelkkaa matalammat. Työkelkaksi luokitellaan kelkat joiden telamaton leveys on 50 cm tai enemmän.

Millaiset ajovarusteet tarvitset kelkkailuun?

Tärkein ajovaruste, jonka tarvitset moottorikelkkailuun on kunnollinen kypärä. Kypärän tulee olla oikean kokoinen – liian pieni tuntuu epämukavalta ja liian iso saattaa lentää päästä törmäyksessä. Kypärämalleja on erilaisia eri tarkoituksiin ja niistä oman löytää yleensä parhaiten vain testaamalla. Ensimmäistä kypärää kannattaakin käydä sovittamassa kivijalkaliikkeessä, jotta oikea koko löytyy parhaiten – koot saattavat vaihdella isostikin valmistajien kesken. Yleensä urheilu- ja huvikäyttöön parhaiten sopivat kypärät ovat usein kiinteällä leukasuojalla varustettuja (kuten tämä BRP Pyra -kypärä), työkäyttöön tarkoitetuissa kypärissä taas suosiossa on ns. “mellakkapoliisin” kypärä ja vaativissa olosuhteissa liikkuvat suosivat sähköisellä visiirillä varusteltuja malleja, jotka eivät huurru ajon aikana (esimerkiksi BRP:n Exome Radiant Sport -kelkkakypärä).

Mikäli kypärässä ei ole valmiina visiiriä, kannattaa panostaa myös hyviin ajolaseihin, jotka suojaavat viimalta. Hyvissä ajolaseissa on toimiva ilmanvaihto sekä tuplalinssi, mitkä ehkäisevät lasien huurtumista. Joissain laseissa on myös nopeasti ja helposti vaihdettava, magneettikiinnikkeillä oleva visiiri, jonka saa kätevästi vaihdettua jos toinen linssi esimerkiksi jäätyy kesken ajon (esimerkiksi nämä Lynx Radien 2.0 ajolasit). Lasin väri tulisi valita ajo-olosuhteiden mukaan – kirkkaat linssit toimivat parhaiten yöllä ja erittäin heikossa valaistuksessa, vaaleanpunaiset linssit toimivat parhaiten hyvin hämärässä ja auringon nousun aikaan, mutta ovat hyödyllisiä myös pilvisenä päivänä ja mustat linssit suojaavat parhaiten kirkkaina päivinä. Oranssin ja keltaisen sävyiset ajolasit ovat parhaita heikossa valaistuksessa ja ne toimivat hyvinä yleislinsseinä.

Helposti tulee ajateltua, että kelkkaillessa tulee kylmä, kun ajoviima puhaltaa päälle ja möyritään lumessa, mutta tilanne on monesti päinvastainen. Kelkkailuasu kannattaakin kerrostaa, jotta saat helposti vähennettyä ja lisättyä vaatetta tarpeen vaatiessa. Joissain kelkka-asuissa on irrotettava sisävuori, joka toimii hyvänä välikerroksena. Sillä, onko kelkkailuasu yksi- vai kaksiosainen, ei ole ajettavuuden kannalta väliä. Tärkeintä, että kelkka-asu on tuulen- ja vedenpitävä. Rinta- ja niskapanssarin käyttö on myös suositeltavaa ajaessa, sillä ne suojaavat tärkeimpiä elimiä törmäyksessä tai muussa onnettomuudessa. Niitä saa nykyään hyvinkin maltillisiin hintoihin, eikä turvallisuuden kanssa kannata pihistellä.

Mikäli olet suunnittelemassa ensimmäisen kelkan ostoa tai kaipaat päivitystä nykyisen kelkkasi tilalle, tule tutustumaan Marinen moottorikelkkavalikoimaan. Me autamme mielellämme oikean kelkan valinnassa, ja jos jokin asia kelkan hankkimisessa tai käytössä jäi vielä askarruttamaan mieltä, niin kysy ihmeessä.