5 vinkkiä onnistuneeseen moottoripyörän talvisäilytykseen

5 vinkkiä onnistuneeseen moottoripyörän talvisäilytykseen

Kesän kääntyessä syksyyn ja ilmojen viilentyessä, on aika ryhtyä suunnittelemaan ajokauden lopetusta ja moottoripyörän talvisäilytystä. Jotta kevään taas koittaessa pyörän saa mahdollisimman nopeasti käyttöön, ei ole yhdentekevää miten pyörää säilytetään talvella. Kokosimme 5 vinkkiä, joiden avulla pyöräsi säilyy hyvänä seuraavaan ajokauteen.

 

1. Lisää polttoaineen joukkoon stabilointiainetta

Polttoaineen joukkoon kannattaa lisätä stabilointiainetta, kun pyörän laittaa talveksi seisontaan. Stabilointiaine auttaa polttoainetta säilymään ja pyörä lähtee helposti käyntiin keväällä. Jos pyörää säilytetään viileässä, kannattaa pyörä tankata ihan täyteen, jolloin tankkiin ei pääse tiivistymään vettä. Vesi ei tee hyvää polttoaineen palamisprosessille.

 

2. Pidä huolta akun kunnosta lataamalla sitä säännöllisesti

Akku kannattaa talveksi irrottaa pyörästä kokonaan ja säilyttää sitä lämpimässä, kuivassa paikassa. Akkua tulisi ladata talvella kerran tai kaksi, jotta se pysyy hyvänä kevääseen. Keväällä ennen liikkeelle lähtöä kannattaa akku ladata vielä kerran. Mikäli pyörää säilyttää viileässä, kannattaa harkita ylläpitolaturin hommaamista. Se lataa ja purkaa akkua tasaisissa sykleissä, jolloin sen kunto säilyy paremmin. Jos akun varaus pääsee laskemaan liian alas, vaarana on akun jäätyminen ja rikkoutuminen.

 

3. Pese ja vahaa pyörä 

Ennen talvisäilytystä pyörä kannattaa pestä, jotta kesän pölyt ja liat eivät jää pyörän osiin pinttymään. Pyörä on myös nopeampi ottaa käyttöön taas keväällä, kun ei tarvitse ryhtyä pölyjä pyyhkimään heti. Maalatut osat kannattaa myös vahata, jotta pöly ei tartu kiinni. Peitä pyörä lopuksi hengittävällä ja naarmuttamattomalla suojapeitteellä.

 

4. Lukitse pyörä hyvin ja varmista säilytyspaikan turvallisuus

Moottoripyörä kannattaa talven ajaksi lukita ainakin ohjauslukolla, mutta lisälukkojen käyttö on myös suositeltavaa. Pitkään paikalla seisovat pyörät houkuttelevat ilkivaltaa ja pyörävarkaita, joten pyörän säilyttäminen lukitussa tilassa on ainoastaan viisasta. Kannattaa myös kerran tai kahdesti käydä katsomassa pyörää talven aikana mahdollisen ilkivallan tai varkauden vuoksi – tulevaa ajokautta voi myös fiilistellä parhaiten pyörän selässä istumalla.

 

5. Huolla myös ajovarusteet 

Kun ajokausi on ohi ja pyörä on säilötty asianmukaisesti, ei ole pahitteeksi huoltaa myöskin ajovarusteita. Puhdista ja rasvaa nahkaiset ajovaatteet sekä ajokengät, puhdista kypärä ja sen sisäosan pehmusteet, sekä ajohanskat. Anna ajovarusteiden myös kuivua pesun jälkeen tarpeeksi kauan, jotta ne eivät rupea haisemaan. Säännöllisellä ajovarusteiden puhdistuksella ja tarkastuksella varmistat niin turvallisen ajamisen kuin raikkaan tuoksun.

 

Säilytyspaikka puuttuu tai pyörä on remontin tarpeessa?

Mikäli pyörälläsi ei ole talven ajaksi sopivaa säilytyspaikkaa, voit varata meiltä Marinelta talvisäilytyspaikan. Säilytyksen hintaan kuuluu lämmin säilytyspaikka, akun ylläpitolataus, polttoaineen stabilointiaine sekä kevyt huuhtelu. Näin pyöräsi on kätevästi käyttövalmis heti lumien lähdettyä. Ole kuitenkin nopea, sillä paikkoja on rajoitetusti. Löydät meiltä myös stabilointiaineet sekä ylläpitolaturit pyörääsi, jos oma säilytyspaikka jo löytyy.

 

Jos pyörään tulee tehdä suurempaakin remonttia kuin tulpan tai öljyjen vaihtoa, on talvikuukaudet oiva ajankohta hoitaa tarvittavat korjaukset kuntoon. Alkukeväästä korjaamoilla ja huollossa on usein hyvin kiire ja omaa pyörää voi joutua odottamaan useammankin päivän. Ennakoimalla pääset helpommalla! Tiedustele meiltä vapaata huoltoaikaa omalle pyörällesi sähköpostilla: huolto@marine.fi