Veneen ostajan opas: 5 asiaa, jotka huomioida ennen moottoriveneen ostoa

VENEEN OSTAJAN OPAS

5 asiaa, jotka huomioida ennen moottoriveneen ostoa

Uuden moottoriveneen ostaminen on aina jännittävää ja lumien sulaessa alkaa mieli tehdä jo vesille. Ensimmäistä venettä ostavalle kuitenkin ostoprosessi voi olla haastavakin, sillä valikoimaa on runsaasti ja sopivan veneen löytämiseksi on tärkeä huomioida useita tekijöitä. Kokosimme 5 tärkeintä asiaa, joilla varmistat, että moottoriveneesi on juuri sinun käyttöösi sopiva ja nautit siitä täysin.

 

Tarkoitus

Ensimmäinen asia, johon sinun pitäisi kiinnittää huomiota ennen moottoriveneen ostamista, on sen käyttötarkoitus. Etsitkö venettä kalastukseen, vesihiihtoon tai muuhun harrastukseen, pidemmille matkoille vai pelkästään kesäpäivän viettoon yksin tai perheen kanssa? Käyttötarkoituksen tiedostaminen auttaa sinua määrittämään tarvittavan veneen koon, ominaisuudet ja suorituskyvyn.

Myös veneen materiaali kannattaa ottaa huomioon jo alussa. Lujitemuovi eli lasikuitu on venemateriaaleista yleisin. Muita käytettyjä materiaaleja ovat alumiini ja teräs – alumiinia käytetään usein pienten veneiden valmistuksessa, kun taas teräksestä tehdyt veneet ovat usein suurempia. Myös perinteisiä puuveneitä valmistetaan edelleen, mutta niiden sarjatuotanto on vähentynyt ja suurin osa puuveneistä valmistetaan vain tilaustyönä. Lasikuitu- ja alumiiniveneet ovat helppohoitoisia ja pärjäävät hyvin Suomen vesissä, jotka ovat joskus kivikkoisiakin.

 

Budjetti

Moottoriveneitä löytyy monesta eri hintakategoriasta, ja budjetin määrittäminen ennen ostamista on tärkeää. Budjetin tunteminen auttaa tekemään informoidumman päätöksen ja varmistaa, että saat parhaan vastineen rahoillesi. Uusien moottoriveneiden hinnat vaihtelevat 3 000 – 100 000 € välillä, ja hintoihin vaikuttaa veneen merkki, koko, teho ja varustelu. Budjettia suunnitellessa kannattaa ainakin huomioida:

 • Veneen ostohinta
 • Venevakuutus
 • Lisävarusteet
 • Veneen huoltokustannukset
 • Mahdollinen talvisäilytyspaikka
 • Polttoaine

 

Sijainti

Huomioi, missä käytät venettä. Jos aiot ajaa sillä kovan merenkäynnin alueilla, tarvitset vakaamman veneen, kun taas rauhallisilla vesillä pienempi vene, jolla on vähemmän vakautta, voi olla sopiva. Kannattaa myös pohtia tarvitseeko veneen kestää kovia iskuja, joita voi syntyä esimerkiksi luonnonsatamaa rantautumisesta tai kivikkoisella alueella kulkemisesta. Lähimmät veneenlaskupaikat on myös syytä selvittää, mikäli sellaista ei omasta rannasta löydy, sekä veneen säilytys silloin kun venettä ei käytetä.

 

Huolto

Moottoriveneen omistaminen vaatii säännöllistä huoltoa, joka tulee ottaa huomioon myös budjettia suunnitellessa. On hyvä tutkia harkitsemasi malli ja ymmärtää jo ostovaiheessa siihen liittyvät huoltokustannukset. Myös veneen talvisäilytys kannattaa miettiä jo ennakkoon kuntoon, ettei talven tullen vene jää vain lojumaan.

Marinella huollatat veneesi vaivattomasti kuntoon eikä sinun tarvitse huolehtia kuin veneellä ajamisesta. Mikäli veneellesi ei ole jo valmista talvisäilytyspaikkaa, meiltä voit tiedustella myös vapaata säilytystilaa veneellesi.

 

Turvallisuusominaisuudet

Turvallisuus on tärkeä tekijä harkittaessa moottoriveneen ostamista. Tiettyjen turvallisuusominaisuuksien, kuten pelastusliivien ja sammutusvälineiden lisäksi joihinkin veneisiin saa erilaisia kaiteita ja muita varusteita, helpottamaan veneilyä. On myös tärkeää ymmärtää alueen veneilylait ja mikäli mahdollista, suunnitella kuljettavaa reittiä jo etukäteen jotta vältytään mahdollisilta yllätyksiltä. Suuri vene esimerkiksi ei välttämättä pääse kaikkien siltojen ali ja pienellä veneellä ei pärjää kovassa aallokossa.

Näiden viiden tekijän harkitsemisen avulla voit varmistaa, että valitset oikean moottoriveneen tarpeidesi mukaan ja nautit turvallisesta ja miellyttävästä veneilykokemuksesta.

Mikäli haaveissa on oma vene tälle kesälle, autamme mielellämme juuri sinulle sopivan veneen valinnassa.

Katso kaikki veneemme

Haaveissa oma vene?

Ota yhteyttä myyjiimme puhelimitse tai sähköpostilla

etunimi.sukunimi(at)marine.fi

 • Timo Mäkinen

  Myynti

  010 8200 804

  Veneet, trailerit, vene-elektroniikka

 • Teemu Pölönen

  Myynti

  010 8200 810

  Veneet, perämoottorit ja venetrailerit